wdw sign pp

Weetjes en feitjes uit Walt Disney World

Hoeveel bekers Coca Cola en hoeveel flesje water worden er jaarlijks gedronken in Walt Disney World?

Walt Disney World is net zo groot als heel San Francisco en twee keer zo groot als Manhattan. Of net zo groot als de gemeenten Utrecht en Nieuwegein samen. Het hele gebied meet 12.140 hectare. Slechts 35 procent daarvan is tot op heden ontwikkeld. Een kwart van het terrein is bestempeld als beschermd natuurgebied. Lees hier meer.

In Walt Disney World werken ongeveer 62.000 personeelsleden. Het vakantieresort is daarmee de grootste gebiedsgebonden werkgever van de Verenigde Staten.

Mickey Mouse beschikt over 290 verschillende outfits, van duikpak tot smoking. De garderobe van Minnie bestaat uit zo’n tweehonderd verschillende uitdossingen, van een cheerleaderspakje tot avondjurken.

Als je elke dag een lading vuile was zou wassen en drogen gedurende de komende 52 jaar, dan zou je net zoveel wassen als de mensen van de Walt Disney Laundry in één enkele dag. Elke dag gaat er gemiddeld 130.000 kilo wasgoed door de machine. Daarnaast worden er dagelijks tussen 30.000 en 32.000 kledingstukken gestoomd.

Elk jaar worden er 75 miljoen bekers Coca Cola en 13 miljoen flesje water gedronken in Walt Disney World. Gasten verorberen jaarlijks tien miljoen hamburgers, zes miljoen hotdogs, ruim vier miljoen kilogram patat en 140.000 kilo popcorn.

Per dag worden er bij de afdeling Gevonden Voorwerpen gemiddeld 210 zonnebrillen binnengebracht. Sinds 1971 hebben eerlijke vinders ongeveer 1,65 miljoen zonnebrillen ingeleverd. Jaarlijks komen bij Gevonden Voorwerpen 6.000 mobiele telefoons, 3.500 digitale camera’s, 18.000 hoedjes en petjes en 7.500 handtekeningenboekjes binnen. De vreemdste voorwerpen die werden gevonden waren een glazen oog en een zindelijkheidstrainer. Beide voorwerpen zijn overigens opgehaald, maar niet door dezelfde persoon.

Ruim 270 bussen transporteren gasten door Walt Disney Resort. Dat maakt de busvloot de op twee na grootste van Florida, na Miami en Jacksonville. De bussen, monorails en boten zijn het drukst ’s ochtends tussen acht uur en half elf.

Het aantal kilometers dat door de monorailtreinen van Walt Disney World sinds 1971 is afgelegd staat gelijk aan meer dan dertig retourvluchten naar de maan. In 1990 zijn de twaalf treinstellen op het 22 kilometer lange traject allemaal vervangen door nieuwe.

Magic Kingdom

Liberty Square in het Magic Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

In 1971, het openingsjaar van het Magic Kingdom, kostte een bonnenboekje voor zeven ritjes in attracties $ 4,75. De meeste bezoekers kochten meerdere boekjes.

Nadat Disney eind jaren zestig enorme lappen grond in Centraal-Florida had gekocht, vond men bij de eerste inspectie van het immense terrein een ruim honderd jaar oude eik. Heel voorzichtig werd de boom verplaatst naar het Magic Kingdom, waar hij nu pronkt op Liberty Square. De Liberty Oak is de trotse vader van meer dan vijfhonderd jonge eikenbomen.

Quizvraagje: hoeveel stenen zijn er verwerkt in Cinderella Castle? Geen! De hele buitenkant van het gebouw bestaat uit glasvezel.

De verlichte auto’s die je door de straten van Londen ziet rijden in Peter Pan’s Flight zijn niet meer dan stippen lichtgevende verf aangebracht op een lange fietsketting. De ketting draait rond en geeft de impressie van koplampen van auto’s.

De 4D-film Mickey’s PhilharMagic wordt vertoond op het grootste naadloze filmdoek ter wereld. Het doek is 45 meter breed en 8,5 meter hoog.

De stem van Donald Duck in Mickey’s PhilharMagic komt van de inmiddels overleden Clarence ‘Ducky’ Nash, de originele stem van de wispelturige muis. De zinnen werden allemaal uit oude filmpjes gehaald. De huidige stem van Donald, Tony Anselmo, voegde er slechts wat zinnen aan toe die niet in oude opnamen teruggevonden werden, zoals het neuriën van het liedje Be our guest.

De ontwerpers van Big Thunder Mountain struinden oude spookstadjes af op zoek naar authentieke karrenwielen, emmers, mijnwagentjes en mijngereedschap om de achtbaan mee te decoreren. Ze gebruikten ruim achttienduizend liter verf om de rotsen hun roodgele kleur mee te geven.

In Pirates of the Caribbean staan 125 levensechte figuren, de zogenaamde audio-animatronics; 65 piraten en verschrikte dorpelingen en zestig dieren. De boten met gasten varen door kanalen die gevuld zijn met ruim zevenhonderdduizend liter water.

Er zijn vier Haunted Mansions in de wereld en alle vier staan ze in een ander ‘land’. In het Magic Kingdom in Walt Disney World staat het spookhuis op Liberty Square, in Disneyland Californië op New Orleans Square, in Tokyo Disneyland in Fantasyland en in Disneyland Parijs (als Phantom Manor) in Frontierland.

Epcot

Frankrijk bij schemering in Epcot - Foto: (c) Parkplanet

Bijna drieduizend ontwerpers en vierduizend bouwvakkers werkten voor de opening in 1982 aan de eerste fase van Epcot.

Spaceship Earth lijkt net een gigantische golfbal. De icoon van het park weegt 7,25 miljoen kilo. Dat is net zo veel als 158 miljoen golfballen bij elkaar. Of drie keer een Space Shuttle. De buitenste ‘huid’ van Spaceship Earth is gemaakt van 11.324 aluminium driehoeken. Het regenwater valt nooit van de bol want het wordt door speciale goten naar binnen geleid en gaat van daaruit de grond in. Wie in een vliegtuig langs de Atlantische kust vliegt, kan op een heldere dag Spaceship Earth zien liggen.

De DNA-toren voor het paviljoen Wonders of Life is 5,5 miljard keer groter dan de menselijke DNA-molecuul die is uitgebeeld. Als de molecuul in Epcot daadwerkelijk van een mens was, zou die persoon ruim 9,6 miljoen kilometer groot zijn.

De baan van Test Track is bijna zestienhonderd meter lang. Test Track is met 105 kilometer per uur de snelste attractie in Walt Disney World.

Het paviljoen The Land heeft een unieke tomatenboom; de enorme plant zette een wereldrecord met 32.000 tomaten aan één rank.

In het water van The Seas with Nemo & Friends zwemmen drieduizend vissen. Het aquarium bevat bijna 26 miljoen liter water en is een van de grootste door mensenhanden gemaakte oceaanaquaria ter wereld.

De replica van de Eiffeltoren op het Franse paviljoen is ruim 31 meter hoog.

Hollywood Studios

Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Parkplanet

De tovenaarshoed van Mickey die jarenlang in Hollywood Studios stond was dertig meter hoog. In totaal hielden 13.493 moeren en bouten de Sorcerer’s Hat op zijn plaats. Mickey zou zelf ruim honderd meter groot moeten zijn om de hoed echt te kunnen dragen.

Met een hoogte van ruim zestig meter is The Twilight Zone Tower of Terror de hoogste attractie in Hollywood Studios. De vervallen hoteltoren is bewust niet hoger gebouwd omdat er dan rode lampjes om vliegtuigen te waarschuwen op hadden gemoeten.

Elk voertuig in Toy Story Mania weegt evenveel als 8.580 Woody-poppen. Gasten schieten naar schatting dagelijks een miljoen virtuele borden aan diggelen.

De inspiratie voor de voormalige stuntshow Lights, Motors, Action! komt uit de Walt Disney Studios in Parijs. Ook de twintig speciaal voor deze show vervaardigde auto’s komen uit Europa. Elke wagen is voorzien van een 1300 cc-motor, die per show een liter benzine verbruikt. Een voertuig weegt slechts zeshonderd kilo, de helft van wat een doorsnee auto weegt.

Animal Kingdom

Wegwijzer in Animal Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

De hoogste attractie in Walt Disney World staat in Animal KingdomExpedition Everest is zestig meter hoog.

De Yeti in Expedition Everest heeft in de hydraulische cilinders meer potentiële kracht dan de motoren van een Boeing 747.

De Tree of Life is ruim 44 meter hoog. Aan de takken hangen 103.000 bladeren, in vijf tinten groen. De bladeren kunnen allemaal bewegen in de wind.

In het park zijn meer dan vier miljoen bomen, struiken en grassen aangeplant.

De weg door Kilimanjaro Safaris is gemaakt van beton vermengd met grond. Nadat het beton was gestort werden er autobanden overheen gerold en werden stenen, vuil en takken overheen gegooid om zo een ‘mooie’ Afrikaanse weg te krijgen.

In Animal Kingdom leven 1500 dieren. In het park wonen de grootste groepen nijlpaarden en Afrikaanse olifanten van de Verenigde Staten. Het eerste dier dat in Animal Kingdom werd geboren was een koedoe, een grote Afrikaanse antilope.

Nog veel meer fun facts uit Walt Disney World

© TEKST EN FOTO’S: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen