Grootse viering 50 jaar Walt Disney World

Op 1 oktober 1971 opende Walt Disney World in Florida de poorten en konden de eerste bezoekers het Magic Kingdom in. Het gouden jubileum wordt groots gevierd.

Liefst achttien maanden lang – vanaf op 1 oktober 2021 – viert Walt Disney World in Florida het vijftigjarig bestaan. Onder de noemer The World’s Most Magical Celebration presenteert elk van de vier themaparken in Walt Disney World nieuw, feestelijk entertainment. In het Magic Kingdom kreeg het bekende kasteel van Assepoester een koninklijke make-over met nieuwe gouden slingers en versieringen. Het park waarmee het in 1971 allemaal begon heeft ook een nieuw avondspektakel: Disney Enchantment, met vuurwerk en projecties op Cinderella Castle en – voor het eerst – ook in Main Street, U.S.A.

Lees verder onder de video

Nieuwe shows

Ook Epcot heeft een nieuwe avondshow: Harmonious, een licht- en fonteinenshow op World Showcase Lagoon waarbij klassieke Disney-liedjes worden gezongen in twaalf talen. Epcot heeft voor het jubileum ook een nieuwe attractie: Remy’s Ratatouille Adventure is een identieke darkride als Ratatouille, The Adventure in Walt Disney Studios in Parijs. Alle iconen van de vier parken worden in speciaal licht gezet. Spaceship Earth in Epcot verandert ’s avonds in Beacons of Magic, het Hollywood Tower Hotel in Hollywood Studios krijgt een gouden gloed en in Animal Kingdom verlichten ontelbare vuurvliegjes de Tree of Life. Animal Kingdom heeft ter gelegenheid van het jubileum ook een nieuwe show: in Disney KiteTails worden de bekende filmfiguren van Disney uitgebeeld door enorme driedimensionale vliegers.

1971

Roy Disney, de broer van de vijf jaar eerder overleden Walt, heette op 1 oktober 1971 de eerste bezoekers van Walt Disney World welkom. Het Magic Kingdom was het eerste park op het immense terrein van de Disney-wonderwereld ten zuiden van Orlando. Later openden nog drie grote themaparken: Epcot (1982), Disney Hollywood Studios (1989) en Animal Kingdom (1998).

Roy had na de dood van Walt de leiding over de bouw van Disney World in Florida overgenomen. Een haast onmenselijke taak, waarvoor Roy maar weinig erkenning kreeg. Dankzij zijn oudere broer kwam Walts laatste droom tot leven. Lees hier het verhaal van Roy.

De bouw van het kasteel van Cinderella in het Magic Kingdom - Foto: (c) Disney

Genodigden

Drie weken voor de openingsdag voor het grote publiek was het Magic Kingdom al op proef open voor gasten met een uitnodiging. Ongeveer honderdduizend genodigden testten attracties als 20.000 Leagues Under the Sea en Dumbo the Flying Elephant, en vergaapten zich aan het kasteel van Cinderella. Drie weken na de opening voor gasten volgde een officiële openingsceremonie met bekende televisiesterren als Bob Hope en Julie Andrews.

Hotels

Tegelijk met het park openden 22 attracties. Bij de opening vonden vijfduizend cast members een werkplek in het park en in de twee hotels die Walt Disney World destijds al had: het Contemporary Resort en het Polynesian Resort. Nu beschikt Walt Disney World in Florida over 42 hotels, waarvan er 34 worden geëxploiteerd door het Disney-concern zelf. Daarnaast bevinden zich op het terrein twee waterparken (Blizzard Beach en Typhoon Lagoon), vier golfbanen, entertainmentcentrum Disney Springs, het ESPN Wide World of Sports Complex en een eigen vervoersnetwerk dat niet onderdoet voor een stad als Utrecht. Lees hier meer over wat Walt Disney World allemaal te bieden heeft.

Roy O. Disney en Walt Disney World

2021 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen