Liedjes uit ‘de soundtrack van ons leven’

De iconische liedjes van Robert en Richard Sherman zijn ‘een onderdeel van de soundtrack van ons leven’, stelt Disney-baas Bob Iger. De Sherman-broers schreven onder meer It’s a Small World en Supercalifragilistic.

Wie kent ze niet? Wereldberoemde pretparkliedjes als It’s a Small World, The Tiki Room of There’s a Great Big Beautiful Tomorrow. Of filmklassiekers als Chim Chim Cher-ee, A Spoonful of Sugar en Supercalifragilisticexpialidocious. Liedjes uit de koker van het legendarische componistenduo Richard en Robert Sherman. De twee broers waren decennia lang hofleverancier voor producties van Disney. Walt Disney droeg het tweetal op handen; het nummer Feed the Birds uit de musicalfilm Mary Poppins was zijn favoriete nummer. Op 25 mei 2024 overleed Richard op 95-jarige leeftijd. Robert overleed in 2012.

Tweehonderd liedjes

Nadat Walt Disney het talent van de broers Sherman ontdekte, huurde hij ze in als songwriters voor The Walt Disney Studios. Hun eerste opdracht was een liedje componeren voor de televisiefilm The Horsemasters (1961). In de jaren daarna leverden Bob en Dick Sherman – zoals ze in het dagelijks leven werden genoemd – bijdragen aan speelfilms als The Absent-Minded Professor (1961), The Parent Trap (1961), The Sword in the Stone (1963), Mary Poppins (1964), That Darn Cat! (1965), Winnie the Pooh and the Honey Tree (1966), The Jungle Book (1967), The Happiest Millionaire (1967), The Aristocats (1970) en Bedknobs and Broomsticks (1971). Het tweetal schreef in totaal ruim tweehonderd liedjes voor 27 films en 24 televisieproducties.

Lees verder onder de foto

24 uur per dag te horen

De bekendste filmsongs van Richard en Robert Sherman zijn afkomstig uit Mary Poppins. Ze wonnen er twee Oscars mee: Best Score en Best Original Song voor het liedje Chim Chim Cher-ee, gezongen door Julie Andrews en Dick Van Dyke. Het nummer Supercalifragilisticexpialidocious kwam in 1965 in de Amerikaanse top-100. Wellicht het meest beroemde lied van de Sherman-broers is It’s a Small World, de tune van de gelijknamige attractie in vijf Disneyparken wereldwijd. Richard en Robert schreven het aanstekelijke wijsje voor de New York World’s Fair die in 1964 en 1965 werd gehouden. Daar beleefde de darkride It’s a Small World zijn première, in een paviljoen gesponsord door Pepsi en Unicef. Het nummer is ’s werelds meest gedraaide muziekstuk op een openbare locatie. Het is 24 uur per dag ergens op onze aardbol te horen, in Californië of Florida, in Parijs, of in Hongkong of Tokyo.

The Tiki Room

Andere bekende door de Shermans geschreven pretparkmuziek is The Tiki, Tiki, Tiki Room en There’s a Great Big Beautiful Tomorrow voor de Carousel of Progress in het Magic Kingdom in Walt Disney World. Begin jaren zeventig verlieten de gebroeders Sherman The Walt Disney Studios om voor andere filmproducenten te werken. Ze maakten onder meer de muziek en liedjes voor familiefilms als Chitty Chitty Bang Bang (1968), Snoopy Come Home (1972), The Adventures of Tom Sawyer (1973) en Huckleberry Finn (1974). Aanvang jaren tachtig keerden Bob en Dick terug bij Disney. De gelauwerde broers schreven toen muziek voor Epcot en Tokyo Disneyland. Het geliefde nummer One Little Spark uit de attractie Journey into Imagination in Epcot was van hun hand.

Harten veroverd

“De geliefde klassiekers van Robert en Richard zijn een onderdeel van de soundtrack van ons leven geworden”, zegt Disney-baas Bob Iger. “Van films als Mary Poppins en The Jungle Book tot attracties als It’s a Small World, de muziek van de Sherman Brothers heeft de harten van generaties veroverd.” In 2005 werden Richard en Robert opgenomen in de gerespecteerde lijst Songwriters Hall of Fame. Drie jaar later ontvingen de broers in het Witte Huis in Washington de National Medal of the Arts ‘voor onvergetelijke liedjes en optimistische teksten die magie op het scherm en op het podium hebben gebracht. De muziek van de broers Sherman bezorgde miljoenen mensen vreugde’, aldus het juryrapport. In 2010 kregen Richard en Robert hun eigen raam in Main Street, U.S.A. in Disneyland in Anaheim. Op het raam staat: Two Brothers Tunemakers – Richard M. Sherman en Robert B. Sherman: We’ll Write Your Tunes For a Song.

De beste originele pretparktunes

26 mei 2024 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen