Efteling is wel heel goed, maar niet heel duur

Nederland heeft topparken binnen zijn grenzen, die niet eens heel duur zijn. Efteling staat bijna bovenaan in de top tien van beste Europese pretparken, maar komt helemaal niet voor in de top tien van duurste attractieparken.

Het is een klacht die je op veel sociale media leest: een dagje pretpark in Nederland is zo ontzettend duur. Natuurlijk: een dagje uit naar de grote attractieparken in ons land is geen goedkope zaak. En niet ieders portemonnee is even dik. Maar met kortingskaartjes uit de supermarkt en eigen eten en drinken in de rugzak, is zo’n lekker lange dag in een wereld vol wonderen gelukkig nog steeds voor heel veel mensen betaalbaar. Zeker als je het vergelijkt met de prijzen van attractieparken in landen om ons heen.

Fraai figuur

Neem de Efteling: het attractiepark in Kaatsheuvel hoort volgens een onderzoek van boekingsplatform Travelcircus tot de beste van Europa. Het pretpark staat zelfs op een eervolle tweede plaats. Maar in de top tien van duurste Europese attractieparken komt de Efteling helemaal niet voor. Met entreeprijzen variërend van 38 euro in het laagseizoen tot 48 euro op de drukste dagen van het jaar slaat Nederlands populairste attractiepark een fraai figuur qua betaalbaarheid. Het Brabantse park is heel erg goed en niet eens heel duur.

De beste parken

Travelcircus nam in totaal 74 Europese pretparken onder de loep. Het boekingsplatform vergeleek naast entreeprijzen, openingstijden en beoordelingen ook het aantal attracties en Instagram-posts. De attractieparken kregen punten voor de prijs-kwaliteitverhouding, de beoordelingen op Google en TripAdvisor, de naamsbekendheid, het aantal attracties voor kinderen en het aantal vermeldingen op Instagram. Met al deze punten samen kwam het Zuid-Duitse Europa-Park als beste uit de bus. Efteling behaalde een tweede plek, nog voor Disneyland Paris. Nederland is het enige land met twee attractieparken in de top tien: ook Toverland mag zich rekenen tot de beste parken van Europa.

De duurste parken

Efteling en Toverland stralen tussen Europa’s beste parken als Alton Towers, Port Aventura en Gardaland. Maar in een andere top tien komen de twee Nederlandse toppers niet terug: in die van de duurste parken op ons continent. De hoofdprijs betalen gasten bij Disneyland. In Parijs kost een dagje voor twee volwassenen, twee kinderen en parkeren liefst 534 euro. Eten, drinken en souvenirs komen daar dan nog bij. Ook bij Tivoli in Kopenhagen, bij het Spaanse Port Aventura en Europa-Park moet een gezin minimaal 250 euro voor een dag begroten. Parc Astérix, het Deense en Duitse Legoland, Phantasialand, Movie Park Germany en het Zweedse Gröna Lund behoren eveneens tot de duurste parken van Europa. Efteling en Toverland komen in die top tien niet voor. Zij pronken wel in de top tien van beste parken, niet in die van de duurste parken.

Wat kost de Efteling?
Wat kost Disneyland?

20 juni 2023 © Tekst en foto: Adri van Esch – Gegevens en tabellen: Travelcircus

Meest bezochte parkprofielen