World of Frozen debuteert met Nederlands tintje

Op 20 november debuteert World of Frozen in Hong Kong Disneyland. Het nieuwe themagebied is ontworpen door imagineer Michel den Dulk. Het Nederlandse bedrijf Vekoma leverde een achtbaan voor het Frozen-land.

De opening van het langverwachte Frozen-themagebied verschoof van 2021 naar eind 2023 doordat Disneyland in Hongkong tijdens de coronacrisis lang de poorten moest sluiten vanwege de strenge voorzorgsmaatregelen van de Chinese overheid. Maar op maandag 20 november is het eindelijk zover; dan wordt het zeer gedetailleerde themagebied geïnspireerd op de animatiefilms Frozen en Frozen 2 feestelijk opengesteld voor het publiek.

Frozen Ever After

In World of Frozen kunnen bezoekers een Summer Snow Day beleven in Arendelle, het koninkrijk van sneeuwkoningin Elsa en haar zus Anna. Ook het aandoenlijke sneeuwmannetje Olaf, Kristoff en zijn rendier Sven, winkel- en saunabaas Oaken en de gigantische sneeuwman Marshmellow hebben rollen in het themagebied. De nieuwe zone in Hong Kong Disneyland heeft, naast restaurants en winkeltjes, twee grote attracties: de darkride Frozen Ever After en achtbaan Wandering Oaken’s Sliding Sleighs.

Lees verder onder de afbeelding

Magische krachten

Frozen Ever After in Hongkong is een verbeterde versie van de attractie met dezelfde naam in Epcot in Walt Disney World. In de darkride maken gasten kennis met de magische krachten van Elsa. Tijdens de Summer Snow Day verandert zij hartje zomer het hele koninkrijk in een ijslandschap. “Werkelijk alles is bedekt met ijs en sneeuw”, vertelt Michel den Dulk. De oorspronkelijk uit Nederland afkomstige executive creative director bij Walt Disney Imagineering was verantwoordelijk voor Frozen Ever After in Epcot, dat opende in 2016, en nu ook voor World of Frozen in Hong Kong Disneyland.

Winterfestival

Voor de eerste Frozen-attractie reisde Den Dulk met een team naar Noorwegen om inspiratie op te doen voor de decors, attributen en gebouwen rond de Frozen-attractie. Hij bezocht onder meer het openluchtmuseum Sverresborg in Trondheim. “Een belangrijke rol in de attractie is weggelegd voor bekende liedjes als First time in forever en Want to build a snowman. Maar het meest imponerend is Let it go! Als Elsa dat zingt, verschijnt er overal ijs om de opvarenden heen.” De boottocht eindigt in het Noorse plaatsje Arendelle, waar een groot vuurwerk de finale vormt van het jaarlijkse winterfestival.

Lees verder onder de afbeelding

Nederlands tintje

Michel den Dulk en zijn team werkten bijna zeven jaar aan het enorme themagebied. Eerder in zijn loopbaan ontwierp Michel onder meer de uitbreiding van het Anton Pieck Plein en het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes in de Efteling en het IJslandse themagebied in het Duitse Europa-Park. Ook het dorpje Fantasy Faire, pal naast het kasteel van het originele Disneyland in Anaheim, is van de hand van Den Dulk. De grote betrokkenheid van Michel bij World of Frozen is niet het enige Nederlandse tintje in het Frozen-themagebied. Achtbaan Wandering Oaken’s Sliding Sleighs is afkomstig van het Nederlandse Vekoma Rides. De familieachtbaan werd ontworpen door Benjamin Bloemendaal, head of concept engineering bij het bedrijf uit het Limburgse Vlodrop. Eerder ontwierp Benjamin voor Disney ook de overdekte draaiende achtbaan Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in Epcot.

Lees verder onder de foto

Iconische achtergrond

Na de opening van World of Frozen op 20 november wacht er een nieuwe uitdaging op Michel den Dulk: Walt Disney Studios Park krijgt ook een World of Frozen. Ten oosten van Parijs is de ruwbouw van dit nieuwe, grootse themaland al zichtbaar. De eerste thematische gevels zijn al te zien, net als de basis van het kasteel van Arendelle en de eerste contouren van de met sneeuw bedekte berg die gaat dienen als iconische achtergrond. In de Verenigde Staten werken imagineers aan de animatronics die in Frozen Ever After komen. Op de foto bekijkt Michel den Dulk de bewegende figuur van Kristoff. Het themaland in Frankrijk krijgt geen achtbaan, maar er komen wel een kleinere attractie gebaseerd op de film Tangled (in het Nederlands Rapunzel) en een restaurant in art-nouveaustijl.

10 september 2023 © Tekst: Adri van Esch – Beeld en video: Disney

Meest bezochte parkprofielen