Indrukwekkende reeks renovaties in Sprookjesbos

Bij het renoveren van sprookjes kijkt de Efteling niet op een euro. In het Sprookjesbos, dat tot ons nationaal erfgoed mag worden gerekend, vinden al jarenlang imponerende renovaties en vernieuwingen plaats.

Er gaat veel aandacht naar de grote projecten die de Efteling op stapel heeft staan: attractie Danse Macabre in het nieuwe themagebied Huyverwoud en het grootse Efteling Grand Hotel. Twee in het oog springende nieuwe aanwinsten die in 2024 voor het publiek toegankelijk moeten zijn en waar vele tientallen miljoenen euro’s in worden geïnvesteerd. Ondertussen schuift het Brabantse park al jarenlang ook flinke sommen geld richting Sprookjesbos. Attractie voor attractie wordt daar gerenoveerd. Dat is minder opvallend dan de grootprojecten Danse Macabre en Grand Hotel, maar de waardering van de gasten is er niet minder om.

Kroonjuweel

Elke bezoeker weet: het Sprookjesbos is het kroonjuweel van de Efteling. Met het beroemde verhalenbos, waarvan tekenaar Anton Pieck het gezicht bepaalde, begon in 1952 het succes van het attractiepark. In ruim zeventig jaar werd het aantal vertellingen uitgebreid van tien naar dertig. En na zeven decennia staan alle sprookjestaferelen er nog precies zo bij alsof ze nét gebouwd zijn. Stralend en piekfijn in orde, óók de tien uitbeeldingen die er al vanaf de opening bij zijn. Dat is geen vanzelfsprekendheid, maar een verdienste van het park: jaar in jaar uit investeert het bedrijf in het opknappen van één of meerdere sprookjes. De Efteling draait er zelfs de hand niet voor om om een bouwwerk helemaal af te breken en volledig opnieuw op te bouwen.

Volledig herbouwen

Toen de Efteling in 2016 besloot het huisje van de oma van Roodkapje een grote opknapbeurt te geven, bleek al snel dat een renovatie geen oplossing was. Het pittoreske huisje dat dateert uit 1953 verkeerde in zo’n slechte staat dat het compleet herbouwd moest worden. Dat geschiedde, met materialen uit deze tijd. Zo’n huzarenstukje had het park in de winter van 1980 en 1981 ook al eens geleverd: het kasteel van Doornroosje dat begin jaren vijftig gebouwd was met houten palen en leem werd afgebroken en opnieuw gebouwd. Met steviger materiaal nu en zelfs ietsje groter dan voorheen. In 2019 onderging het huisje van Vrouw Holle hetzelfde lot: het werd met de grond gelijk gemaakt en steen voor steen opnieuw opgetrokken.

Lees verder onder de foto‘s

Renovatie kasteel

Het kasteel van Doornroosje is al vanaf de opening van het Sprookjesbos in 1952 een blikvanger. Zeventig jaar later krijgt het witte kasteeltje op de heuvel weer een grote renovatiebeurt, waarbij niet alleen het gebouw aandacht krijgt, maar ook de omgeving. De oude kasteelmuren worden opgeknapt. Die kregen in de loop der jaren scheuren omdat de omliggende bomen en boomwortels te hard gegroeid waren. Flink wat bomen werden gekapt, waardoor er ruimte komt om de vijver uit te breiden. De kap is ook gunstig voor de biodiversiteit in het bos. De afgesleten treden van het pad dat naar boven leidt worden hersteld en de verlichting wordt duurzamer gemaakt met LED.

Lees verder onder de foto’s

Herautenplein

Naast grotere projecten waren er de afgelopen jaren in het Sprookjesbos ook de meer reguliere onderhoudsbeurten, onder meer voor De Trollenkoning, De Reus van Klein Duimpje, De Indische Waterlelies en Pinokkio. Langnek werd verstopt onder een witte hoes; bij zijn ‘tienjaarlijkse onderhoudsbeurt’ werd onder meer gekeken naar de bewegingstechniek. Twee grootschaligere renovaties zijn onlangs afgerond: het Herautenplein en het Kabouterdorp. Op het Herautenplein werden de sprookjes De Magische Klok en De Kikkerkoning onder handen genomen. De muur aan weerszijden van de klokkentoren was ontwricht door boomwortels. De wand waarlangs de herauten staan is helemaal opnieuw gebouwd. Daarnaast werd de gracht opnieuw aangelegd en het straatwerk op het iconische plein vervangen.

Lees verder onder de foto’s

Kabouterdorp

Een ander iconisch plekje in het Sprookjesbos – het uit 1952 stammende Kabouterdorp – werd ook volledig opnieuw opgebouwd. De drie paddenstoelen uit het beginjaar stonden er een aantal jaren wat verloren bij. Ze waren door het achterstallige onderhoud niet meer toegankelijk voor nieuwsgierige kinderen. Gelukkig kwam daar dit jaar verandering in. De Efteling koos ervoor het paddenstoelenparcours met wat meer details te herbouwen. Er komen kleine toevoegingen, zoals een boekenplankje, een belletje aan de buitenkant, nieuwe lantaarntjes en geluidjes, maar verder blijft alles in de stijl en sfeer zoals Anton Pieck het ruim zeventig jaar geleden bedacht. Binnenkort kunnen kinderen de drie paddenstoelen weer ontdekken, lopend of – voor het eerst – met een rolstoel.

Erfgoed

Het blijft niet bij deze imponerende reeks renovaties: de Efteling gaat door met het vernieuwen van sprookjes. Na Langnek, het Herautenplein, het Kabouterdorp en het kasteel van Doornroosje zijn binnenkort Hans en Grietje en de Kleine Zeemeermin aan de beurt. Het park doet er alles aan om het erfgoed van het beroemde Sprookjesbos ook voor latere generaties veilig te stellen. En gelukkig kijkt de Efteling daarbij niet op een paar euro’s.

Zo beeldschoon is de Efteling

2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen