In de vorige eeuw – nog niet zo lang geleden als het klinkt – had de Efteling een attractie die wereldwijd als ‘typisch Nederlands’ wordt omschreven: omvangrijke bloemenvelden. Met name langs de oevers van de Gondoletta en in de inmiddels verdwenen Siertuin waren zo ver het oog reikt op kleur gesorteerde bloemen te zien. De perken werden in de lente tot de rand gevuld met bolgewassen als tulpen, krokusjes, narcissen en hyacinten. In de zomer bloeiden en geurden er begonia’s, donsbloemen, vlijtig liesjes, petunia’s, lobelia’s, salvia’s, goudsbloemen en viooltjes. In de herfst zorgden chrysanten en asters voor de laatste kleurrijke tinten voordat het park in winterslaap ging. Efteling was trots op deze eigen mini-Keukenhof: in folders en persberichten werd regelmatig melding gemaakt van hoeveel bloemen er dat jaar weer waren aangeplant.
Lees verder onder de foto’s
Landschap van eilandjes
Eind jaren negentig moest de Siertuin plaatsmaken voor de sprookjes Klein Duimpje en de Reus, Repelsteeltje en De Chinese nachtegaal. Ook de rode, gele, witte en oranje bloemenvelden op de kades van de Gondoletta behoren tot het verleden. Efteling besloot in 2007 om het traject van de Gondoletta waar de meeste bloemen stonden – parallel lopend aan het pad langs achtbaan Baron 1898 – te restylen. De bootjes voeren niet langer door een recht kanaal, maar door een landschap van kreekjes en eilandjes vol ‘wild’ groen. Er waren drie redenen voor deze beslissing. De eerste was kostenbesparing, vooral op onderhoud. De tweede reden was dat men als natuurpark een goede basis wilde leggen voor biodiversiteit en ruimte voor watervogels om zich te nestelen. Het laatste argument was dat gecultiveerde en aangeharkte bloemenperken niet pasten bij het Ruigrijk, het themagebied waar de bootjes langs varen.
Binnenzee van bloemen
De uitgestrekte bloemenpracht in de Efteling wordt door sommigen nog zeer gemist. Friso Geerlings, redacteur van de website Eftelist, plaatste de hartenkreet om ‘Weer bloemen rond de Siervijver’ te krijgen op de lijst Oog voor detail van die site. In deze rangschikking kunnen Eftelingliefhebbers stemmen op zaken die nóg beter kunnen in het park. Zo willen ze een ‘handje helpen bij het oppoetsen van de parel’. De terugkeer van de bloemenperken bij de Gondoletta staat op plek vijf van de ruim honderddertig items tellende lijst. “De ‘binnenzee van bloemen is tot niet veel meer verworden dan velden vol lisdodde en andersoortige onbestemde groene kruiperij”, schrijft Geerlings. “Laat het park gewoon ‘park’ zijn en bestel voor volgend jaar weer de tientallen veilingrekken vol zomergoed (…) zodat op de nieuwe – niet per definitie slechtere – water/land-indeling weer volop geplant kan worden”, aldus Friso Geerlings.
Gemixte bloemen
Hoewel de positionering van de verdwenen bloemenpracht rond de Siervijver in de lijst van Eftelist anders doet vermoeden is er de laatste jaren weinig onvrede meer over de bloemen en planten in de Efteling. Dat kan gewenning zijn, maar waarschijnlijker is dat bezoekers tegenwoordig weer heel veel kleur zien in de natuur van het park. De uitgestrekte bloemenvelden zijn weliswaar verdwenen, maar daarvoor in de plaats kwamen op heel veel meer plekken in het park kleinere borders, potten, schalen, bakken en hangende bloemmanden. In de lente worden die gevuld met tienduizenden bolbloemen en lentebloeiers. ’s Zomers zijn het vooral de borders met gemixte bloemen en planten die de aandacht en goedkeuring van de bezoekers wegdragen. Op strategische plekken in het parken liggen perken met afrikaantjes, duizendschoon, gipskruid, goudsbloemen, judaspenning, korenbloemen, laagblijvende zonnebloemen, leeuwenbekjes, teunisbloemen en slaapmutsjes. Allemaal gemengd, zodat een kleurrijk en levendig boeket ontstaat.
Lees verder onder de foto’s
Specialiteiten
De oude eiken, dennen en beuken in de Efteling vormen samen met de vele varens en rododendrons de omlijsting van de kleurrijke, ‘wilde’ bloemperken. Daarnaast heeft ieder themagebied zijn eigen specialiteiten, zoals de bamboe en Japanse esdoorns bij Vogel Rok, Archipel en Sirocco in het Reizenrijk, de dertig jaar oude cactussen bij de Piraña en de bananenplanten bij Fata Morgana in het Anderrijk, de trompetplanten op de Pardoes Promenade in het Fantasierijk en de lantana’s op het Anton Pieck Plein en de fuchsia’s voor souvenirwinkel In den Ouden Marskramer in het Marerijk.
► Lentetijd in de Efteling
► Wat is ‘landscaping’?
1 augustus 2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling