Eropuit, want een dagje naar een pretpark kan gelukkig weer!

De Nederlandse en Belgische attractieparken hebben hun poorten weer geopend!

In Nederland en België zijn de attractieparken weer open! De pretparken moesten vanwege de grote coronadreiging liefst vijf maanden hun poorten gesloten houden. Bezoekers kunnen nu echter weer genieten van een gezellig dagje uit. Er gelden nog wel diverse maatregelen die de veiligheid van de gasten en parkmedewerkers moeten garanderen. Nog steeds moeten huishoudens minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden, niet alleen in het park, maar ook in wachtrijen en attracties. Om het mogelijk te maken dat er voldoende afstand gehouden kan worden, wordt er een beperkt aantal gasten in het park toegelaten. Bezoekers kunnen een park alleen betreden met een online gemaakte reservering. Entreetickets moeten vooraf via de website van het park of via een betrouwbare ticketverkoper worden aangeschaft.

In Belgische parken, zoals hier in Plopsaland De Panne, moeten bezoekers vanaf 12 jaar een mondkapje dragen

Binnenattracties ook open

Aanvankelijk moesten de overdekte attracties gesloten blijven, maar inmiddels zijn ook de binnenattracties weer open. In de Efteling zijn publiekslievelingen als Droomvlucht, Symbolica en Fata Morgana weer te bezoeken, en van Baron 1898 en De Vliegende Hollander zijn de voorshows weer geopend. Ook geheel overdekte locaties als het Tikibad op Duinrell en Plopsa Indoor in Coevorden hebben de deuren weer opengezet. Een souvenirtje scoren in een parkwinkel is ook mogelijk. Binnen en in overdekte ruimtes moet er verplicht een mondkapje worden gedragen. Op diverse plekken in de parken is ontsmettende handgel beschikbaar. Contactpunten zoals beugels van attracties, deurklinken en trapleuningen worden extra vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

Eten: take away en aan tafel

In alle pretparken zijn de afhaallocaties open, voor een kopje koffie of thee, frisdrank of belegde broodjes, frites of salade. Gekochte etenswaren kunnen op zitplaatsen overal in de parken genuttigd worden. De Efteling heeft in het theater van het Carrouselpaleis (Marerijk) een kleine tijdelijke supermarkt waar voorverpakte etenswaren en drinken in de schappen ligt. Restaurants mogen open zijn, maar voor maximaal vijftig gasten per etablissement. Zowel in Nederland als in België mogen aan een tafel maximaal vier personen zitten, waarbij kinderen tot en met 12 jaar niet meetellen. Ook op een terras mogen hoogstens vijftig gasten zitten. Attractieparken beslissen zelf welke restaurants zij onder de coronaregels openen. In de Efteling zijn Polles Keuken en Panorama open. Het is verplicht om vooraf te reserveren. Veel parken bieden de mogelijkheid tot reserveren via hun website of de park-app.

Taron in Phantasialand

Duitsland

In Duitsland was de situatie voor attractieparken vrij ondoorzichtig. Dat kwam doordat ieder Bondsland de coronamaatregelen op z’n eigen manier invult. Inmiddels zijn alle pretparken weer open. In het Noordrijn-Westfalen – het dichtst bij onze grens gelegen Bondsland – openden de parken begin juni. Phantasialand is sinds 10 juni weer open, Wunderland Kalkar en Fort Fun sinds 3 juni. Movie Park ontvangt sinds 4 juni weer bezoekers. Europa-Park en Heide-Park mochten de poorten al eerder openen. Bij de meeste Duitse pretparken moeten de bezoekers een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs kunnen overleggen. Klik hier voor de geldende maatregelen in Duitsland. 

Mad Hatter's Teacups in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Frankrijk

In Frankrijk zijn de parken sinds de tweede week van juni weer open. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park heropenden op 17 juni hun poorten. Parc Astérix, Futuroscope, Walibi Rhône-Alpes en Le Pal openden op 9 juni en Puy du Fou op 10 juni. Ook Walygator Grand Est, Walygator Sud-Ouest en Nigloland zijn weer geopend voor het publiek. Voor een bezoek aan de Franse parken is geen coronatest of vaccinatiebewijs nodig. In de attractieparken moet 1 meter afstand van elkaar worden gehouden. In Disneyland Paris zijn Selfie Spots voor foto’s met de Disney-figuren en moet er soms vooraf gereserveerd worden met de app Lineberty. Klik hier voor de geldende maatregelen in Frankrijk. 

 Bestel je tickets rechtstreeks bij Disneyland Paris

Scandinavië

In Denemarken zijn de attractieparken al een tijdje open. Bij de ingang van de Deense parken, zoals Legoland Billund en Tivoli, moeten de bezoekers een negatieve coronatest of een bewijs van volledige vaccinatie tonen. De pretparken in Zweden, zoals Liseberg en Gröna Lund, werden bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis; zij mochten heel 2020 niet opengaan. Nu zijn de parken weer open: Gröna Lund vierde op 2 juni de heropening en Liseberg op 3 juni.

Spanje & Italië

In Spanje zijn de pretparken weer open, al likken sommige parken nog de wonden van het afgelopen coronajaar. Zo opent Terra Mítica in Benidorm, dat heel 2020 gesloten bleef, pas op 3 juli de poorten en gaan alleen de themagebieden Iberia en Las Islas open. In Italië openden Gardaland, Mirabilandia, Leolandia en Movieland op 15 juni. Daar ging een actie vooraf: de regering had besloten dat de Italiaanse parken pas op 1 juli zouden mogen openen. Een petitie getekend door ruim 42.000 Italianen bracht het kabinet op andere gedachten.

Les Gondoles in de Jardin d'Acclimatation in Parijs - Foto: Sylvain Bachelot

Eigen verantwoordelijkheid

De parken roepen hun bezoekers nog steeds op om zelf verantwoordelijk te blijven voor een leuk dagje uit. Vermijd bijvoorbeeld drukke plekken in een park of ga er weg als het zo vol wordt dat 1,5 meter afstand houden niet meer kan. Kom niet naar een pretpark – of ga naar huis – als je last hebt van klachten als niezen, hoesten, keelpijn of verhoging. Bij de ingang kunnen vragen worden gesteld over de gezondheidstoestand van de gasten.

Veilig eten in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Buitenland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt nauwgezet de situatie in de ons omringende landen in de gaten en geeft daarover actuele adviezen met kleurcodes. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. De gebruikte codes zijn groen (u kunt reizen), geel (er zijn risico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen). Klik hier voor meer informatie over de kleurcodes. De geldende maatregelen in België vind je hier.

Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren
Haal de Efteling in huis: bingewatchen op de bank
Haal Disneyland in huis: bekijk de beste parades en shows

Laatste update: 18 juni 2021 © Wijzigingen voorbehouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)