Geen coronamaatregelen meer in Nederlandse attractieparken

Alle attractieparken zijn weer geopend en de meeste coronamaatregelen zijn afgeschaft, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

Ruim een maand moesten alle Nederlandse attractieparken die deze winter open zouden zijn verplicht hun poorten gesloten houden vanwege de coronacrisis. Maar vanaf 26 januari 2022 zijn de parken weer open: bezoekers kunnen onder meer weer naar de Efteling, Toverland en Duinrell.

In het buitenland zijn gedurende de wintermaanden ook nog enkele attractieparken open. Onder meer Plopsaland in België, Disneyland Park en Walt Disney Studios Park in Frankrijk ontvangen nog bezoekers.

Maatregelen als afstand houden en mondkapjes dragen zijn vervallen. Bezoekers moeten nog wel steeds online een reservering maken. Entreetickets moeten vooraf via de website van het park of via een betrouwbare ticketverkoper worden aangeschaft. 

In Belgische parken, zoals hier in Plopsaland De Panne, moeten bezoekers vanaf 12 jaar een mondkapje dragen

Geen coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 februari 2022 hoeven bezoekers in de Nederlandse pretparken geen coronatoegangsbewijs meer te tonen om het park te kunnen betreden. Ook bij restaurants in het park, bij theaters en bij bijvoorbeeld het Efteling Museum hoeft geen coronatoegangsbewijs getoond te worden. 

Geen mondkapjes en afstand houden meer

Gasten hoeven vanaf 18 februari 2022 geen mondkapjes meer te dragen. Het is ook niet meer verplicht om de 1,5 meter-afstandsregel in acht te nemen, maar het mag wel natuurlijk! Op diverse plekken in de parken is nog steeds ontsmettende handgel beschikbaar. Contactpunten zoals beugels van attracties, deurklinken en trapleuningen worden extra vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

Restaurants zijn open

In alle pretparken zijn de afhaallocaties beschikbaar voor een kopje koffie of thee, frisdrank of belegde broodjes, frites of salade. Gekochte etenswaren kunnen op zitplaatsen overal in de parken genuttigd worden. Voor restaurants is vooraf reserveren vaak gewenst. In de Efteling geldt dat onder meer voor Polles Keuken, Het Wapen van Raveleijn, Pinokkio’s Pizza & Pasta Restaurant (naast het Efteling Theater) en Panorama. Veel parken bieden de mogelijkheid tot reserveren via hun website of de park-app.

Taron in Phantasialand

België

Wie een pretpark in België bezoekt moet bij de entree aantonen dat hij of zij gevaccineerd, genezen of getest is. Nederlandse gasten kunnen daarvoor de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app laten zien. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 16 jaar. Gasten hoeven alleen nog een mondkapje te dragen in theaters en winkels. Bezoekers uit Nederland die langer dan 48 uur in België willen verblijven moeten vooraf een Passagier Lokalisatie Formulier invullen: klik hier. België eist van niet-gevaccineerde reizigers een negatieve test. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. De geldende maatregelen in België vind je hier.

Duitsland

Bij de attractieparken in Duitsland hoeven gasten geen zogenaamd 3G-bewijs (een document waaruit blijkt dat men gevaccineerd, genezen of getest is) meer te laten zien. In sommige pretparken, zoals in Movie Park Germany en Legoland Deutschland, moet in overdekte ruimtes nog een medisch mondmasker worden gedragen; dat verschilt per deelstaat. Klik hier voor de geldende maatregelen in Duitsland. 

Mad Hatter's Teacups in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Frankrijk

Voor een bezoek aan de Franse pretparken is geen Pass Sanitaire (in Nederland CoronaCheck en in België CovidSafe genaamd) meer nodig. Alle coronaregels zijn in Frankrijk afgeschaft, al wordt afstand van elkaar houden nog wel aanbevolen. Gasten hoeven ook geen mondmaskers meer te dragen, al wordt dat bij drukke belevenissen als parades en de avondshow wel geadviseerd. Klik hier voor de geldende maatregelen in Frankrijk. 

 Bekijk de maatregelen & boek rechtstreeks bij Disneyland Paris

Scandinavië

In Denemarken zijn de attractieparken al een tijdje open. In de Deense parken, zoals Legoland Billund en Tivoli, zijn geen beperkende coronamaatregelen meer van toepassing. De pretparken in Zweden, zoals Liseberg en Gröna Lund, werden bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis; zij mochten heel 2020 niet opengaan. Nu zijn de parken weer open.


De coronacrisis is niet voor alle attractieparken de eerste pandemie die ze meemaken: Tivoli in Kopenhagen maakte een vergelijkbare crisis al eens eerder mee. In augustus 1853 kreeg het beroemde Deense pretpark beperkingen opgelegd vanwege de toen heersende cholera-epidemie. Het stadspark moest de poorten drie uur eerder sluiten dan normaal: het park ging om negen uur ’s avonds dicht in plaats van om middernacht. Bovendien mochten op dinsdag, donderdag en zaterdag de attracties niet draaien.


Spanje & Italië

In Spanje zijn de pretparken weer open, al likken sommige parken nog de wonden van het afgelopen coronajaar. Zo opent Terra Mítica in Benidorm, dat heel 2020 gesloten bleef, pas in de zomer de poorten en gaan alleen de themagebieden Iberia en Las Islas open. In Italië openden Gardaland, Mirabilandia, Leolandia en Movieland ook pas tegen de zomer. Daar ging een actie vooraf: de regering had besloten dat de Italiaanse parken pas op in juli zouden mogen openen. Een petitie getekend door ruim 42.000 Italianen bracht het kabinet op andere gedachten.

Les Gondoles in de Jardin d'Acclimatation in Parijs - Foto: Sylvain Bachelot

Eigen verantwoordelijkheid

De parken roepen hun bezoekers nog steeds op om zelf verantwoordelijk te blijven voor een leuk dagje uit. Vermijd bijvoorbeeld drukke plekken in een park of ga er weg als het zo vol wordt dat voldoende afstand houden niet meer kan. Kom niet naar een pretpark – of ga naar huis – als je last hebt van klachten als niezen, hoesten, keelpijn of verhoging. Bij de ingang kunnen vragen worden gesteld over de gezondheidstoestand van de gasten.

Veilig eten in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Buitenland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt nauwgezet de situatie in de ons omringende landen in de gaten en geeft daarover actuele adviezen met kleurcodes. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. De gebruikte codes zijn groen (u kunt reizen), geel (er zijn risico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen). Klik hier voor meer informatie over de kleurcodes.

Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren
Haal de Efteling in huis: bingewatchen op de bank
Haal Disneyland in huis: bekijk de beste parades en shows

Laatste update: 4 april 2022 © Wijzigingen voorbehouden

Meest bezochte parkprofielen