Nederlandse attractieparken dicht tot en met 25 januari

De Nederlandse attractieparken zijn gesloten vanwege corona. In het buitenland zijn wel nog enkele pretparken open.

Update 14 januari 2022 • Alle Nederlandse attractieparken die deze winter open zouden zijn, moeten verplicht hun poorten gesloten houden vanwege de coronacrisis. Efteling, Toverland en Duinrell blijven in ieder geval tot en met 25 januari 2022 dicht.

In het buitenland zijn wel nog enkele attractieparken open. Onder meer Plopsaland in België, Disneyland Park en Walt Disney Studios Park in Frankrijk en Phantasialand in Duitsland ontvangen nog bezoekers.

In Nederland zijn de pretparken tot en met 25 januari gesloten. In België zijn veel coronamaatregelen weer aangescherpt vanwege de oplopende coronacijfers. Om het mogelijk te maken dat er voldoende afstand gehouden kan worden, wordt er een beperkt aantal gasten in het park toegelaten. Bezoekers kunnen een park alleen betreden met een online gemaakte reservering. Entreetickets moeten vooraf via de website van het park of via een betrouwbare ticketverkoper worden aangeschaft.

In Belgische parken, zoals hier in Plopsaland De Panne, moeten bezoekers vanaf 12 jaar een mondkapje dragen

Gevaccineerd, getest of genezen

Vanwege de coronacrisis zijn de Nederlandse pretparken gesloten tot en met 25 januari 2022. Daarna geldt dat bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten tonen om het park te kunnen betreden. Hiermee laten zij zien gevaccineerd, getest of genezen te zijn. Bij restaurants in het park, bij theaters en bij bijvoorbeeld het Efteling Museum hoeft geen coronatoegangsbewijs meer getoond te worden. Bij de ingang van de Efteling wordt dus gevraagd om het coronatoegangsbewijs (vanaf 13 jaar) en een identificatiebewijs (vanaf 14 jaar). Op het Kiss & Ride-deel van het parkeerterrein van de Efteling is een testlocatie ingericht. Ook Toverland heeft het coronatoegangsbewijs bij de entree ingevoerd.

Mondkapjes en afstand houden

Gasten hoeven in de openlucht geen mondkapjes te dragen, wel in de binnenruimtes. Wie zit in een restaurant of attractie mag het mondkapje afzetten. Het is verplicht om zowel binnen als buiten de 1,5 meter-afstandsregel in acht te nemen. Op diverse plekken in de parken is ontsmettende handgel beschikbaar. Contactpunten zoals beugels van attracties, deurklinken en trapleuningen worden extra vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

Restaurants zijn open

In alle pretparken zijn de afhaallocaties beschikbaar voor een kopje koffie of thee, frisdrank of belegde broodjes, frites of salade. Gekochte etenswaren kunnen op zitplaatsen overal in de parken genuttigd worden. Voor toegang tot restaurants en terrassen moet een coronatoegangsbewijs worden getoond. Dat kan via de QR-code in de CoronaCheck-app of op papier. Voor restaurants is vooraf reserveren vaak noodzakelijk. In de Efteling geldt dat onder meer voor Polles Keuken, Het Wapen van Raveleijn, Pinokkio’s Pizza & Pasta Restaurant (naast het Efteling Theater) en Panorama. Veel parken bieden de mogelijkheid tot reserveren via hun website of de park-app.

Taron in Phantasialand

België

Wie een pretpark in België bezoekt moet bij de entree aantonen dat hij of zij gevaccineerd, genezen of getest is. Nederlandse gasten kunnen daarvoor de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app laten zien. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 16 jaar. Bezoekers uit Nederland die langer dan 48 uur in België willen verblijven moeten vooraf een Passagier Lokalisatie Formulier invullen: klik hier. België eist van niet-gevaccineerde reizigers een negatieve test. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. De geldende maatregelen in België vind je hier.

Duitsland

Een dagje uit in Duitsland kan zonder beperkingen; je mag maximaal 24 uur blijven. Wie vanuit Nederland enkele dagen (langer dan 24 uur) naar een attractiepark in Duitsland wil, moet zich vooraf online aanmelden. Klik hier voor het digitale aanmeldformulier. Je moet uiterlijk 48 uur na aankomst in Duitsland een vaccinatiebewijs, een negatieve test of een verklaring van genezing uploaden. Dan hoef je niet in quarantaine. Voor bezoekers uit België gelden deze restricties niet; zij kunnen vrij naar Duitsland reizen.

Bij de meeste attractieparken in Duitsland moeten gasten een zogenaamd 3G-bewijs laten zien, een document waaruit blijkt dat men gevaccineerd, genezen of getest is. Nederlandse gasten kunnen daarvoor hun CoronaCheck-app tonen. Sommige parken, zoals Europa-Park, zijn verplicht een 2G-beleid te hanteren; alleen wie gevaccineerd of genezen is heeft toegang. In overdekte ruimtes moet een medisch mondmasker worden gedragen. Klik hier voor de geldende maatregelen in Duitsland. 

Mad Hatter's Teacups in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Frankrijk

Voor een bezoek aan de Franse pretparken is een Pass Sanitaire (in Nederland CoronaCheck en in België CovidSafe genaamd) waaruit blijkt dat men volledig gevaccineerd is verplicht. Wie dit bewijs niet heeft, kan ook een negatieve PCR-test (niet ouder dan 24 uur) overleggen om toegang te krijgen tot het park. In de attractieparken moet 1 meter afstand van elkaar worden gehouden en gasten moeten mondmaskers dragen. In Disneyland Paris zijn Selfie Spots voor foto’s met de Disney-figuren en moet er soms vooraf gereserveerd worden met de app Lineberty. Klik hier voor de geldende maatregelen in Frankrijk. 

 Bestel je tickets rechtstreeks bij Disneyland Paris

Scandinavië

In Denemarken zijn de attractieparken al een tijdje open. In de Deense parken, zoals Legoland Billund en Tivoli, zijn geen beperkende coronamaatregelen meer van toepassing. De pretparken in Zweden, zoals Liseberg en Gröna Lund, werden bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis; zij mochten heel 2020 niet opengaan. Nu zijn de parken weer open: Gröna Lund vierde op 2 juni de heropening en Liseberg op 3 juni.

Spanje & Italië

In Spanje zijn de pretparken weer open, al likken sommige parken nog de wonden van het afgelopen coronajaar. Zo opent Terra Mítica in Benidorm, dat heel 2020 gesloten bleef, pas op 3 juli de poorten en gaan alleen de themagebieden Iberia en Las Islas open. In Italië openden Gardaland, Mirabilandia, Leolandia en Movieland op 15 juni. Daar ging een actie vooraf: de regering had besloten dat de Italiaanse parken pas op 1 juli zouden mogen openen. Een petitie getekend door ruim 42.000 Italianen bracht het kabinet op andere gedachten.

Les Gondoles in de Jardin d'Acclimatation in Parijs - Foto: Sylvain Bachelot

Eigen verantwoordelijkheid

De parken roepen hun bezoekers nog steeds op om zelf verantwoordelijk te blijven voor een leuk dagje uit. Vermijd bijvoorbeeld drukke plekken in een park of ga er weg als het zo vol wordt dat voldoende afstand houden niet meer kan. Kom niet naar een pretpark – of ga naar huis – als je last hebt van klachten als niezen, hoesten, keelpijn of verhoging. Bij de ingang kunnen vragen worden gesteld over de gezondheidstoestand van de gasten.

Veilig eten in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Buitenland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt nauwgezet de situatie in de ons omringende landen in de gaten en geeft daarover actuele adviezen met kleurcodes. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. De gebruikte codes zijn groen (u kunt reizen), geel (er zijn risico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen). Klik hier voor meer informatie over de kleurcodes.

Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren
Haal de Efteling in huis: bingewatchen op de bank
Haal Disneyland in huis: bekijk de beste parades en shows

Laatste update: 14 januari 2022 © Wijzigingen voorbehouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen