Stad én pretpark, de ideale combinatie

Een mooiere combinatie voor een korte vakantie of weekendje weg is nauwelijks denkbaar: een aantrekkelijke stad mét een attractiepark.

Een gezellige grote stad wordt nóg gezelliger als er binnen de stadsgrenzen een attractiepark gevestigd is. Wenen, Kopenhagen, Helsinki, Tampere, Blackpool en Sevilla hebben zo’n pretpark op loopafstand van het stadscentrum.

PRATER

Wenen, Oostenrijk

Wenen is de Spaanse rijschool, Sacher Torte, slot Schönbrunn, de Sängerknaben, de Hofburg en de stad van Sisi. Maar Wenen is ook het Prater. Dit permanente pretpark annex kermis aan de rand van het stadscentrum is altijd goed voor een paar uurtjes – of zelfs een hele middag of avond – ongedwongen plezier. Het fijne aan het Prater is dat je geen entree hoeft te betalen. Als je in Wenen bent, kun je er dus gewoon meermaals naar toe. Het bekendste en meest opvallende bouwwerk van het Prater is het grote Riesenrad, dat in 1896 en 1897 gebouwd werd door de Engelse ingenieur Walter Basset. Het ruim 64 meter hoge rad wordt in hoogte ruimschoots overtroefd door zweefmolen Prater Turm, die 117 meter meet.

Waar? Prater, Prater 9, 1020 Wien, Oostenrijk. Met het openbaar vervoer rijden lijn U1 en U2 van de Weense metro tot station Praterstern. Vervolgens over het regenboogzebrapad naar het Prater wandelen.

Wanneer? Prater is een openbaar park en dagelijks geopend. De attracties zijn doorgaans geopend van half maart tot eind oktober, vanaf 10.00 uur. Sommige attracties en de meeste restaurants zijn ook buiten deze periode geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over het Prater
In Wenen naar het Prater

TIVOLI

Kopenhagen, Denemarken

In Kopenhagen kun je heerlijk wandelen. Door de wijk Nyhavn met zijn beroemde gekleurde huizen, door vrijhaven Christiania, door de hippe wijk Nørrebro of rond paleis Amalienborg. Toch flaneren de Denen zelf al meer dan anderhalve eeuw het liefst door het wereldberoemde stadpark Tivoli. Het park in hartje Kopenhagen – waar Walt Disney nog inspiratie opdeed voor zijn eigen Disneyland – staat vol grote en kleinere attracties, waaronder achtbanen, uitzichttorens en carrousels. In Tivoli rijdt ook één van de oudste houten achtbanen zijn rondjes: Rutschebanen stamt uit 1914. In het pretpark is veel ruimte voor voorstellingen en concerten. Op het centrale grasveld in Tivoli worden openluchtconcerten gegeven en het park beschikt over een concertzaal en een pantomimetheater.

Waar? Tivoli, Vesterbrogade 3, Kopenhagen, Denemarken • Tivoli ligt in hartje Kopenhagen, precies tussen het Centraal Station en het Raadhuisplein in.

Wanneer? Tivoli is open van april tot eind september. Ook open in de herfstvakantie voor Halloween en in december voor kerst. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Tivoli
Kijken, proeven, genieten in Tivoli

Achtbaan Les Souris Mécaniques in Jardin d’Acclimatation – Foto: © Adri van Esch

JARDIN D’ACCLIMATATION

Parijs, Frankrijk

Wie aan een attractiepark en Parijs denkt, denkt al snel aan Disneyland. Maar dat park ligt op ruim dertig kilometer ten oosten van de Lichtstad. Niet echt een stadspark dus. Dat is het groene attractiepark Le Jardin d’Acclimatation wel. Het ligt namelijk op slechts twee kilometer van de Arc de Triomphe. De meest in het oog springende attractie van Le Jardin is de achtbaan Les Speed Rockets. In 2018 werd het park volledig gerenoveerd. De attracties werden allemaal in steampunk-stijl gebracht, met een mix van futuristische en fantasie-elementen. En er kwamen ook nieuwe attracties, zoals vliegtuigmolen Les Heros de l’Aeropostale, vrijevaltoren La Tour de l’Horloge en draaimolen L’Astrolabe. Naast 25 attracties voor groot en klein herbergt Le Jardin ook vierhonderd dieren.

Waar? Jardin d’Acclimatation, Carrefour des Sablons, Bois de Boulogne, Parijs • Het gemakkelijkst te bereiken met metrolijn 1, uitstappen op station Les Sablons en daar uitgang 2 nemen.

Wanneer? Jardin d’Acclimatation is het hele jaar dagelijks open. Variërende openingsuren in de zomer en de winter. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Jardin d’Acclimatation
Jardin d’Acclimatation moet in de top drie

LINNANMÄKI

Helsinki, Finland

Helsinki is de stad waar je je het ene moment verbaast over de in een rots gebouwde kerk Temppeliaukio, vervolgens letterlijk opkijkt tegen de enorme witte Domkerk op het Senaatsplein en een half uur later gillend in de achtbaan zit in Linnanmäki. Het meest bezochte pretpark van Finland ligt op een heuvel aan de rand van het stadscentrum. Het park is vrij toegankelijk; voor de attracties moet apart betaald worden. Linnanmäki koestert historische attracties, zoals de uit 1951 stammende houten achtbaan Vuoristorata, maar biedt daarnaast ook het nieuwste van het nieuwste, zoals de 52 meter hoge lanceerachtbaan Taiga. Draaiende uitzichttoren Panoraama en reuzenrad Rinkeli bieden een geweldig uitzicht over de Finse hoofdstad.

Waar? Linnanmäki, Tivolikuja 1, Helsinki, Finland • Linnanmäki ligt in de wijk Alppila. Vanuit het centrum van Helsinki en het centraal station rijden de tramlijnen 1, 3 en 8 langs het park.

Wanneer? Open van eind april tot eind oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Linnanmäki

SÄRKÄNNIEMI

Tampere, Finland

De Finse stad Tampere ligt idyllisch tussen de uitgestrekte meren Näsijärvi en Pyhäjärvi. De stad is groot geworden door de textielindustrie. Imposante rode bakstenen gebouwen herinneren nog aan die glorietijd. Tampere heeft een gezellige overdekte markthal – Kauppahalli – en entertainmentgebied Särkänniemi. Dat omvat naast een attractiepark ook een aquarium, een museum, een grote kinderboerderij en de 168 meter hoge uitkijktoren Näsinneula. In het pretpark staan spannende achtbanen naast vrolijke kinderattracties, die deels zijn ondergebracht in het themagebied Kärsänniemi. In het kinderland zwaait varkentje Pouta de scepter, de parkmascotte van Särkänniemi. Het attractiepark ligt op slechts een kilometer afstand van het stadscentrum van Tampere.

Waar? Särkänniemi, Laiturikatu 1, Tampere, Finland • Vanaf het treinstation van Tampere is het park met buslijn 2 of tram 3 eenvoudig te bereiken. Wandelen naar het attractiepark duurt ongeveer een half uur.

Wanneer? Open van eind april tot oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. Toren Näsinneula en het aquarium zijn het hele jaar geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Särkänniemi

BLACKPOOL PLEASURE BEACH

Blackpool, Groot-Brittannië

Blackpool en amusementspark Blackpool Pleasure Beach liggen direct aan zee. De populariteit van de stad is te danken aan de gezellige kermisachtige sfeer. Het pretpark is populair vanwege de enorme diversiteit aan attracties en het grote aantal sensationele achtbanen. Pleasure Beach is thuishaven van de imposante Big One, met 71 meter de hoogste achtbaan van Groot-Brittannië. Het is ook nog eens de langste – 1675 meter – en snelste achtbaan met een topsnelheid van 119 kilometer. Publiekslievelingen zijn de ruim zeventig jaar oude houten achtbaan Grand National en de hypermoderne Icon, met twee razendsnelle lanceringen. Valhalla wordt al jaren geprezen als misschien wel de beste wildwaterbaan annex darkride van de wereld.

Waar? Blackpool Pleasure Beach, 525 Ocean Boulevard, Blackpool, Groot-Brittannië • Op snelweg M6 afslag 6 nemen, naar de M55. Daar borden Blackpool, South Shore volgen (langs Blackpool Airport). In Blackpool de bruine wegwijzers naar Pleasure Beach volgen • Openbaar vervoer: Blackpool Pleasure Beach heeft een eigen treinstation, te bereiken via Preston.

Wanneer? Blackpool Pleasure Beach is open van half februari tot begin november. In juni, juli en augustus dagelijks open, in de maanden daarvoor en daarna op sommige weekdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Blackpool Pleasure Beach

ISLA MÁGICA

Sevilla, Spanje

Op de plek van de Wereldtentoonstelling 1992 in de stad Sevilla zijn nu een pretpark en een waterpark gevestigd: Isla Mágica en Agua Mágica. De Expo ’92 had als thema De eeuw van de ontdekkingen. Dat thema vind je nog steeds terug in Isla Mágica. Bijvoorbeeld in themagebied Puerto de Indias dat terugvoert naar het Sevilla van vijfhonderd jaar geleden. Of Puerta de América, een themazone rond een Caribisch fort. Heel Isla Mágica staat vol met populaire attracties, zoals de 68 meter hoge vrijevaltoren El Desafío, het schommelschip Navío Barbarroja en hangende achtbaan El Jaguar. Wildwaterrivier Anaconda heeft liefst drie afdalingen en voor kinderen is er de achtbaan El Tren de Potosí. Waterpark Agua Mágica heeft een eigen eiland vol spannende waterglijbanen, Isla de Toboganes.

Waar? Isla Mágica, Pabellón de España, Isla de la Cartuja, Sevilla, Spanje • Met het openbaar vervoer vanaf treinstation Santa Justa te bereiken met stadsbus C1 en C2.

Wanneer? Isla Mágica is open van half april tot begin november. In juni, juli en augustus doorgaans dagelijks open. Agua Mágica is open van begin juni tot begin september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Isla Mágica
Expo ’92 werd pretpark Isla Mágica

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen